Bastøy fengselet var med i en innovasjonscamp, ledet av Østfold fylkeskommunes Michael Thomsen, og konkurrerte sammen med ni andre fengsler om å ha det mest innovative prosjektet.

Denne uka tok ansatte og innsatte premien for beste totalprestasjon i kriminalomsorgens første innovasjonscamp.

Fengselet vant to priser

 

Torsdag ble det klart at det var Bastøy fengsel stakk av med seieren i to av Innovasjonscampens kategorier, etter å ha produsert en prototyp og forretningsplan for Bastøylavvoen, en lavvo i tre. Fengselet vant prisene for beste forretningsplan og beste totalprestasjon.

– Dette er gode nyheter, og det er moro for både ansatte og innsatte. Dette bidrar til å binde oss sammen, og viser at vi kan snu oss rundt, sier fengselsleder Tom Eberhardt til Gjengangeren.

Driftsleder for fengselet, Arne Brekke, forteller at det er store planer om å sette lavvoen i produksjon i noe større skala enn de har fått til så langt.

– Innsatte skal ta seg av både bestillinger, produksjon av materialene og til dels også monteringen. Det blir veldig bra for oss, tror han.

– Imponerende effektive

Silje Solberg fra Ungt Entreprenørskap i Østfold har sittet i juryen, og var den som leste opp begrunnelsen for pristildelingene.

– Dere har vært imponerende effektive, og har fått til masse bare på to uker. Her ser man at produktet er klart, samtidig som det også har vært en veldig god forretningsplan, understreker Solberg om det omfattende papirarbeidet som har blitt levert inn til juryens bedømmelse.

 

Også Thomsen skryter av den innsatsen som har blitt lagt ned for å få lavvoen ferdig innen fristen.

– Dette viser at det er mye kreativitet blant de innsatte, og at de kan produsere på veldig høyt nivå under press. Det er jeg glad for, sier han.

LES OGSÅ: Moore med ny Bastøy-film

Enkelte disputter

De innsatte forteller om hardt arbeid og god stemning i løpet av de to ukene Innovasjonscampen varte. Men noen disputter ble det.

– Vi hadde jo enkelte diskusjoner mellom byggsiden og de som lagde designet, men det er sånn det blir. Det har vært veldig nyttig, forteller Stian, som var en av dem som var med på prosjektet.

Også driftsleder Brekke mener prosjektet har vært viktig.

LES OGSÅ: Ønsker flere fengselsplasser

LES OGSÅ: Bastøya-tur uten mobil

– Dette viser de positive effektene av å sette de innsatte sammen, og la dem lære av hverandre. Noen ganger tror jeg vi blir så redde for at de innsatte skal lære kriminalitet av å bli satt sammen at vi glemmer hvor utrolig bra det kan fungere å sette dem sammen for å opparbeide seg vanlig kompetanse.