Ronny René Nielsen og Aksel Bjune jobber for å bekjempe rus: – Vi vet hvor galt det kan ende

DELER ERFARING: Tidligere politimann og rusavhengig Ronny René Nielsen (t.v.) og førsteetjent Aksel Bjune i en viktig samtale.

DELER ERFARING: Tidligere politimann og rusavhengig Ronny René Nielsen (t.v.) og førsteetjent Aksel Bjune i en viktig samtale. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

– Det finnes alltid en mulighet, samme hvor galt det er. Men det er umulig å tvinge noen til å bli rusfri, sier Ronny René Nielsen.

DEL

Den tidligere politimannen holdt denne uka et foredrag for innsatte og ansatte på Bastøy fengsel. Bakteppet er alvorlig ettersom statistikken viser at ti prosent av ungdommen som begynner å ruse seg vil bli avhengige, og at 60 prosent av de innsatte i norske fengsler er rusmisbrukere.

Ronny René Nielsen jobber nå 100 prosent i organisasjonen A-larm. Det betyr at han jobber med rusavhengige daglig.

Jobbet i politiet

– Det aller viktigste en rusavhengig kan gjøre er å be om hjelp og inkludere gode mennesker i livet sitt. Det å bryte ut av den onde sirkelen handler om følelser og det å snakke med likesinnede. Dersom du ikke har opplevd å være småbarnsfar, kan du heller ikke snakke om følelser dersom et lite barn blir rammet av sykdom. På samme måte kan du heller ikke kjenne til følelsene til en uteligger, en som setter sprøyter eller er kriminell uten selv å ha opplevd skam, skyldfølelse, gleder og sorger ved rus, forteller Ronny René Nielsen.

BASTØYA: Ansatte og innsatte ved Bastøyt fengsel har denne uka fått høre foredrag av Ronny René Nielsen.

BASTØYA: Ansatte og innsatte ved Bastøyt fengsel har denne uka fått høre foredrag av Ronny René Nielsen. Foto:

A-larm

En landsdekkende bruker- og pårørendeorganisasjon innen rusfeltet.

Organisasjonen ble stiftet i 1995.

Er den eldste brukerorganisasjonen i Norge.

Ble startet av pasienter som hadde vært i behandling og hadde behov for et samlingssted etter endt opphold.

Et supplement til offentlige tjenester med tilbud til hele familien.

Jobber for åpenhet om rus og behandling.

Har fokus på den enkeltes muligheter og ressurser, og ønkser å bidra til mer innsikt og bedre livskvalitet.

Jobber for at brukere og pårørende kan bygge nettverk i et rusfritt miljø.

Brukermedvirkere og likemenn er gode talerør for erfaringskompetansen.

Han har gjennomført befalsskolen for Marinen i Horten, han har tjenestegjort i Kosovo og Libanon, og han hadde en ledende stilling i politiet hvor han tjenestegjorde i 13 år.

LES OGSÅ: Andre (37) på Bastøya: – Bare flaks at jeg ikke er en drapsmann 

– Da jeg kom hjem fra utenlandstjeneste, følte jeg med både utenfor og spesiell. Jeg fant ingen andre å kunne identifisere meg med. Jeg passet ikke inn lenger. I jobben fanget jeg småkriminelle som egentlig trengte hjelp. Jeg hadde en sterk følelse av ikke å strekke til. Livet mitt endret seg til å finne mitt rusmiddel. Alkohol ble til kokain som jeg følte var min løsning. Men roen i rus ble raskt til en sterk uro, og kokain sluttet å virke som jeg ønsket. Livet falt i grus, sier Ronny René Nielsen.

Rusfri i fem år

Nå har han vært helt rusfri i over fem år, og han har tatt en mastergrad i helsevitenskap med rus som spesialfelt. Oppgaven er nå få likemenn ut av livet som rusmisbruker, det å kunne gjennomføre forandringen.

– Du må aldri gi opp mennesker, og den rusavhengige må bygge en mestringsfølelse. Jeg kjenner eksempler der de verste av de verste har blitt til de beste. Ingen rusavhengige kan få et godt liv uten å snakke om sine egne følelser. Men det kan ikke skje i rus, for da er ikke følelsene ekte. Du kommer ikke i kontakt med deg selv. For å kunne kjenne de virkelige følelsene, de du må få tak i, må du være nykter, sier Ronny René Nielsen.

Lette å påvirke

Jeg sa at d

Førstebetjent Aksel Bjune, som jobber spesielt med narkotika og sikkerhet i fengselet på Bastøya, sier at de fleste forbrytelser i Norge blir begått av personer i aldersgruppen 15-25 år. Og at rusmisbrukere er overrepresentert i fengslene.

LES OGSÅ: Bastøyledere i kriminalomsorgen region sør 

– Det som starter uskyldig med noen øl på en ungdomsfest kan raskt ende i tabletter og andre ting. Det gjelder å kunne si nei takk selv om gruppepresset er stort. Vi vet at mange flytter farlige grenser i russetida, og i jobben min i fengselet ser jeg hvor galt det kan ende, forteller Aksel Bjune.

– Mitt overordnede poeng er at mennesker har det bra, sier Ronny René Nielsen.

Artikkeltags