Gå til sidens hovedinnhold

– At et tre er angrepet av sopp betyr ikke nødvendigvis at det må felles

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I Horten har vi et fantastisk og ikonisk landemerke, avbildet utallige ganger i godt over hundre år, brukt i bøker og tidsskrifter, som pausebilde på riksdekkende TV, selve symbolet på byen vår, nemlig Hortenskanalen. Nå snakker kommunen om at trærne i alléen langs kanalen er angrepet av sopp, og derfor «må» fjernes så snart som mulig.

Er det ikke på sin plass å be om en «second opinion» før byens stolthet blir rasert?

At et tre er angrepet av sopp betyr ikke nødvendigvis at det må felles, det er utallige eksempler på trær som blir urgamle til tross for at de angripes av sopp flere ganger i sitt livsløp. Dette er faktisk svært vanlig, og trærne har gode forsvarssystemer som skal hindre slike angrep i å gjøre større skade. Sannsynligvis kan også trærne langs kanalen stå i mange tiår til, bare de får være i fred. Kommunen bør strekke seg svært langt, tenke seg veldig godt om og snu alle stener før de går til et så drastisk og ureverserbart skritt som å ødelegge den landskjente historiske idyllen som vi er så heldige å ha i byen vår.

Og når trærne en gang i fremtiden må skiftes ut, bør dette skje gradvis over et langt tidsrom, slik at alléen og dermed helhetsinntrykket av kanalen kan bevares til enhver tid. Kommunen bør også tenke seg godt om ved valg av ny bro i Fyllinga. Kanalen er et historisk viktig byggverk, og man må for all del unngå en modernistisk konstruksjon som vil ødelegge det historiske suset som ligger over kanalen vår.

Altfor ofte sitter vi dessverre igjen med et inntrykk av at mange viktige avgjørelser i kommunen vår blir tatt etter innfallsmetoden uten at konsekvenser, ringvirkninger og alternative løsninger har blitt tilstrekkelig belyst og vurdert.

Kommentarer til denne saken