(Tønsbergs Blad)

OSLO: Den årvisse førjulssvermen Geminidene vil være på sitt kraftigste tirsdag og onsdag kveld, og vil kunne ses i hele landet dersom det er klarvær. Flere titall meteorer vil komme til syne hver eneste time, og aktiviteten ventes å være aller størst fra midnatt og utover mot morgenkvisten.

Samtidig er det fullmåne 14. desember, attpåtil såkalt supermåne, der avstanden mellom månen og jorda er som kortest. Den store fullmånen vil trolig hindre oss i å se de svakeste stjerneskuddene, men resten av lysstripene blir godt synlige, ifølge nettstedet Astroevents.

De plutselige lysstripene på himmelen skyldes små kosmiske partikler, vanligvis støv fra kometer, som kommer inn i jordatmosfæren med en fart på opp til 250.000 kilometer i timen. I fjor på denne tiden kunne opptil 120 stjerneskudd observeres hver eneste time. Stjerneskuddene er for øvrig ikke større enn sandkorn og veier ikke mer enn et gram.

Geminidene ser ut til å komme fra stjernebildet Tvillingene, som betyr Gemini på latin. Svermen ble første gang observert for 150 år siden og skyldes partikler fra det asteroidelignende objektet 3200 Phaethon.