Gå til sidens hovedinnhold

Fryktet at synkeferdig seilbåt skulle lekke diesel

Artikkelen er over 3 år gammel

Siden i høst har en synkeferdig seilbåt ligget fortøyd til gjestebrygga. Andre båteiere var redde for dieselsøl.

Svenn Olaf Karlsen har vanket i båthavna i 50 år. Da er det ikke så lett å ikke bry seg, sier han, når noe ikke er på stell. Det siste halvåret har han bekymret seg over en 30 fots seilbåt som så vidt holder seg flytende gjesteplassen langs den gamle steinbrygga.

Båten er ikke synlig fra land.

Kan lekke diesel

– Det er Horten havnevesen som har ansvaret her nå. Jeg tror nok de er lei av maset mitt, men jeg kan ikke forstå at de ikke kan dra opp båten, før den synker helt – så vi slipper dieselsøl fra tanken. Hvis det lekker ut 200 liter i havnebassenget vil det gå utover svanene og andre fugler her.

LES OGSÅ: Brøyteskadene smeller inn i tur og orden til Horten kommune

Seilbåten er i tre, 30 fot lang og tre meter bred.

– Det ser ut til at noen har fortøyd den ved gjestebrygga for å bli kvitt den. Det er ikke sikkert verdien på båten er så stor, men noen må ha lagt en del arbeid i den, siden den fortsatt holder seg flytende, sier Karlsen.

LES OGSÅ: Se hvem som dukket opp i Åsgårdstrand

Ser båten i webkameraet

Når han har meldt fra til havnevesenet har han fått til svar at de er klar over situasjonen. De kan se båten i webkameraet.

– Jeg lurer jo på hvorfor ikke foretar seg noe nå, før det er for sent. Om det er en forsikringssak, eller hva. Havnevesenet har en flott stålbåt med lenser og kran som de kan legge til ved bensinpumpene her og enkelt heise opp seilbåten med. Det ville vært gjort i løpet av en formiddag, sier Olafsen.

Eieren har kommet på banen

Driftsjef Bente Levin i Horten havnevesen opplyser at de kjenner til båten, og at de er i dialog med eier. Fredag formiddag var han i ferd med å lense båten og lade opp anlegget.

– Men hvorfor har ikke havnevesenet grepet inn for å hindre at båten synker tidligere?

– For det første må vi forholde oss til lovverket. Havnevesenet kan ikke bare ta andre folks eiendom. For det andre er vår vurdering at det er båteier som har ansvaret, og som må sikre båten. Ifølge havneloven har vi ansvar for sikkerhet og framkommelighet, men vi observerer båten. Seilbåten står omtrent på grunn, og kan ikke synke så mye mer.

– Men inneholder den diesel?

– Det gjør den, men denne seilbåten blir ikke ansett som en kilde til forurensing. Båteier tar nå ansvar for den. Hadde seilbåten ligget ved Dypvannskaia, hvor det er sju meter dypt, ville vi grepet inn tidligere, sier driftssjef Bente Levin.

Kommentarer til denne saken