Torget er det opplagte valget av sted når kommunalsjef Silje Vaadal skal presentere den nye enhetslederen for kommuneutvikling i Horten, Katja Buen.

Kommunalsjefen vet hva hun får. Katja Buen var ansatt i Horten kommune fram til hun meldte overgang til Asplan Viak i 2017. Hun er arkitekten bak dekorasjonen på HAC-bygget. Hun var prosjektleder da torget ble transformert fra å være en åpen, asfaltert plass midt i byen til den møteplassen torget har blitt.

Hun fikk gjennomført skøytebanen på vinterstid. Det kom opp balanseleker og det kom vann i fontenen.

LES OGSÅ: Stort flertall for havna: – I dag starter en ny tid i byen vår

Koselig å være tilbake

– Og hvordan synes du det har blitt?

– Jeg ser at det blir aktivt brukt, men vi må visst pusse på det litt igjen. Torget er et viktig rom.

Silje Vaadal legger til at kommunen jobber med både langtidstiltak og konkrete tiltak. Godt brukte uterom er særlig viktig i disse tider, når folk er mye ute. Det gjelder vel så mye Lystlunden og alle de andre gode møtestedene i byen.

– Hva gjorde at du søkte deg tilbake, Katja?

– Jeg synes det er fint å jobbe i en kommune som er så dynamisk, som er så hands-on med samfunnsutviklingen. Så er det koselig å komme tilbake til Horten da, sier Katja Buen.

LES OGSÅ: Nå er denne viktige saken avgjort: – Dette skal vi gi innbyggerne våre i havna

Flere bruker Lystlunden

– Har noe endret seg i løpet av disse tre årene?

– Den nye midlertidige havneparken har blitt fin. Så ser jeg at det har skjedd mye i Lystlunden, byens hjerte. Inngangspartiet ved parken er strammet inn, og den har blitt lyssatt. Det gjør at flere bruker parken. I tillegg har nye boligprosjekter kommet til.

– Hvilke tanker har du gjort deg om tiden som kommer?

– Nå er det først og fremst den nylig vedtatte havneplanen som vi må sette ut i livet, i samarbeid med private aktører. Grovskissen er lagt. Det har skjedd mye allerede, og det vil i framtida bli flere diskusjoner om hvordan det bør bli. Det skal bli spennende å se hvordan den nye bebyggelsen skal bli i møte med sjøen.

Hele kommunen

Det skjer mye på flere steder i kommunen vår for tiden, så mye at kommunalsjefen er glad hun nå får en dyktig arkitekt med på laget.

– Katja jobbet med grøntstruktur. Nå ser vi at prosjektene vi planla i 2013 og 2014, som Kulturkvartalet, blir bygget. Det er morsomt å se hvordan befolkningen har tatt byen i bruk de siste årene. Vi må forsøke å integrere de nye bydelene i Horten med det som allerede ligger der. Samtidig som vi legger føringer for framtida, men vi også få til de mindre, konkrete tiltakene underveis, i hele kommunen, som i Åsgårdstrand og på Nykirke.

En optimistisk stemning

– Hvordan skal det gjøres?

– Det kan i første omgang være å sette ut benker og oppgradere Torvet i Åsgårdstrand, noe folk vil sette pris på. På Nykirke kommer det ny skole. Jeg opplever at hele kommunen er i god flyt, sier hun og legger til at det er en spesiell tid i kommunen vår, med en spennende utvikling på Campus Vestfold og på Skoppum.

Nettopp derfor er hun veldig glad for å få Katja med på laget.

– Og ja, forsikrer Katja Buen, ny enhetsleder for kommuneutvikling i Horten, – det er koselig å være tilbake.