Gå til sidens hovedinnhold

166.000 arbeidsdager gikk tapt i fjor

Artikkelen er over 4 år gammel

Arbeidskonflikter forårsaket 166.000 tapte arbeidsdager i 2016.

(Vestviken 24)

Over halvparten av arbeidsdagene som gikk tapt i fjor, skyldtes streik i hotell- og restaurantbransjen.

– En så stor og langvarig konflikt er et tap for alle. Bedriftene taper på det, arbeidstakerne går glipp av lønn og begge organisasjonene påføres et økonomisk tap, sier forbundssekretær Clas Delp i Fellesforbundet til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Største andel

166.000 arbeidsdager gikk tapt i 2016. Det ble registrert 14 arbeidskonflikter med til sammen 8.900 involverte arbeidstakere, ifølge ferske tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Hotell- og restaurantbransjen sto for den største andelen tapte arbeidsdager. Det skyldtes streiken som pågikk i hele fire uker før de fagorganiserte fikk gjennomslag for sitt krav om lokal forhandlingsrett.

De rundt 7.000 hotell- og restaurantarbeidere som på det meste var i streik, tapte til sammen 92.700 arbeidsdager. Det utgjorde 56 prosent av alle tapte arbeidsdager i 2016.

– For oss har det vært en positiv organisasjonsaktivitet i etterkant av konflikten, sier Delp.

Sent på banen

I år skal blant annet lokale lønnsforhandlinger gjennomføres for første gang.

– Medlemmene sto på for å få gjennomslag, og de tillitsvalgte læres opp for å gi det et innhold. Jeg håper at det å forhandle om lønn lokalt i denne bransjen skal gi bedre partssamarbeid i den enkelte bedrift. Det er et av våre langsiktige mål som organisasjon, tilføyer han.

Delp synes arbeidsgiversiden med NHO Reiseliv kom veldig sent på banen for å finne en løsning på konflikten.

– Det kan oppstå konflikter i forbindelse med et tariffoppgjør, men heldigvis har vi tradisjon i Norge for å løse konflikter ganske fort. Denne streiken tilhørte et av unntakene, sier han.

En så stor og langvarig konflikt er et tap for alle.

Clas Delp, forbundssekretær i Fellesforbundet

 

Presset økonomi

Ved siden av at en streik koster arbeidsgiverne mye, blir resultatet en mer presset økonomi i en bransje der marginene allerede er små, ifølge administrerende direktør Kristin Krohn Devold i NHO Reiseliv.

– Takket være en ekstrainnsats fra eiere og ledere, klarte de fleste hotell og restauranter likevel å holde åpent gjennom streiken i fjor, sier hun til ANB.

– Hvis gjestene ikke stenges ute, opprettholdes inntektene, selv om arbeidsdager går tapt. Det har vært viktig for arbeidsgiverne. Arbeidsgiverne sparer dessuten årlig i et konfliktfond som kompenserer noe til de rammede bedriftene i etterkant av en streik, forteller NHO Reiseliv-direktøren. (ANB)

Kommentarer til denne saken