Som journalist i Gjengangeren stiller vi hver dag, om ikke med blanke ark, så i hvert fall med noen løse avtaler på blokka. Vi er forberedt på å rykke ut når det skjer uforutsette hendelser, men en onsdag i juni kom en henvendelse fra Horten kommune jeg ikke så komme. Denne gangen hadde det ikke noe med jobben å gjøre.

Spørsmålet var om kronprinsparet kunne plukke epler – i vår hage – i september. Jeg ble spurt fordi vi hadde latt fruktdugnadsgjengen til Eple-Jen høste trærne i fjor.

Hvis svaret ble ja, måtte hagen først godkjennes av Slottet. Av ordfører, Fylkesmannen og politiets sikkerhetsvakter.

Og like viktig: Hvis svaret ble ja, måtte det, gud forby, ikke lekke ut i mediene!

 

Svaret ble et gispende JA! I vår hage! Er det mulig? Er det noen som driver gjøn? Er dette P4s luretelefon?

To dager senere, midt under et intervju på Løvøya, kom meldingen om en nær forestående befaring, med hele bøtteballetten. Epletrærne struttet av kart. De skulle være plukkeferdige når kronprinsparet og Fruktdugnadsgjengen kom på besøk. Ingen kunne forutse at vi sto foran historiens varmeste sommer. Hagen ble godkjent.

Bildeserie

Kronprinsparet besøker Åsgårdstrand

 

Etterpå kom spørsmålene fra nysgjerrige forbipasserende, som lurte på hva fylkesordføreren med politifølge gjorde i vår hage. Og hvem satt i bilen bak de sotete vinduene?

Allerede i juli kom de første illevarslende tegnene på tidlig høst. Trærne ble tyvvannet i sene kveldstimer. Huska under trærne fikk henge i fred, i redsel for at et gyngende barnebarn skulle utløse massenedfall, men når sant skal sies var det lite vi kunne gjøre med været. Høsten kom rekordtidlig i år.

Mellom befaring og besøk ble det også nedlagt mange timer i rosebedluking og barkpåkastelse.
Omsider gjensto det bare å glede seg til det rojale besøket, hadde det bare ikke vært for at hagens eiere i fjor vinter hadde avtalt pilegrimsvandring i Spania med gode venner. Og gode venner svikter man ikke, selv om det gjelder kronprinsbesøk og fedreland.

Er det noen som driver gjøn? Er dette P4s luretelefon?

Ellen Johannessen


I stedet ble barn og svigerbarn med kongekjær mor i Telemark mobilisert. Barnebarn ble sendt på bukkekurs. Da det fine følget toget inn i hagen, sto femåringen på trappa og hilste velkommen. I gata vår vaiet flaggene i vinden. På friområdet sto det tett med biler. Naboer samlet seg på balkongene og filmet i det kronprinsparet vandret over en gulsvidd plen ned i vår hage.

Det ble, etter sigende, en gemyttlig halvtime. Kronprinsparet, ble det fortalt av dem som var der, var i godt humør. Haakon hadde servert eplekake, og praten gikk livlig, før han ba våre arvinger hilse til vertskapet i Spania. Ingen klaget over en mager eplehøst.

Så ja. Vi har visst hatt fint besøk, men det er først nå jeg har skrevet en linje om det – i avisa.