Gå til sidens hovedinnhold

Apenesgården og Kihle: – Begynn med barna, så kommer foreldrene!

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I dag leste jeg om kunstskatter som blir oppbevart i kjellerlokaler i vente på at de antagelig skal flyttes til Telemark.

Les Gjengangerens lederkommentar her (+)

Dette til tross for at kunstneren ønsket at de ble bevart i Horten. Jeg ble ganske alterert når jeg leste dette, til tross for at jeg aldri har vært på Apenesgården. Men jeg trålet rundt på museer og kunstutstillinger flere steder i Norden med egne og andres barn og barnebarn. Derfor er det noe som skurrer for meg.

Hvorfor klarer ikke de som har ansvaret for gården i dag å gjøre den attraktiv for besøkende i alle aldre?

Her er det jo nok å ta av. Apenes, hvorfor heter det det? Hvem var politikeren Apenes? Hvem var Kihle ? Det er nok å ta av. I sin tid besøkte min familie og jeg et museum i «svartaste» Småland, det hadde også vært en bondegård. I hagen var det benker og bord der man kunne spise medbrakt eller kjøpt mat, og mellom frukttrærne hang det klessnorer og på bakken sto det en krakk. På krakken var det plassert en gammel vaskebalje med vaskebrett. Og så var det lagt ut klær som ungene kunne vaske og henge opp.

Da vi skulle gå fra dette museet fikk vi utdelt et spørreskjema som ungene skulle fylle ut. På den måten fikk museet svar på mange ting de kunne bruke i driften og ungene fikk en liten premie. På Hvalfangstmuseet i Sanderfjord har de også fått spørreskema om hva de har sett, og da var premien et diplom.

Så jeg tror at det bare er fantasien som stopper en. Så mitt tips er, begynn med barna, og så kommer foreldrene. Gjør som folkemuseet, ha juleverksteder, og så videre. Kok kaffe , stek vafler og nyt sommeren under et tre i hagen.

Kommentarer til denne saken