Gå til sidens hovedinnhold

Slik markeres 9. april 1940 i Horten

Forsvarsforeningen og Horten Sjømilitære Samfund

Artikkelen er over 3 år gammel

I morgen søndag er det nøyaktig 77 år siden det tyske angrepet på Norge. Dagen markeres i forsvaresbyen Horten.

Det er Horten og Omegn Forsvarsforening og Horten Sjømilitære Samfund som markerer 9. april 1940.

Markeringen skjer ved bautaen over marinekaptein Leif Welding Olsen, ved Horten videregående skole. Det skriver forsvarsforeningen og samfundet i en pressemelding signert Tore Lasse Moen.

– 9. april 1940 står fortsatt som en dato da alt gikk galt. Tyskland angrep Norge i et strategisk overfall. Det norske forsvar var ikke forberedt fordi våre øverste politiske og militære ledere ikke forsto situasjonen. Mobilisering av Forsvaret kom i gang altfor sent. Resultatet ble fem års tysk okkupasjon og ufrihet, tap at mange nordmenns liv, står det i pressemeldingen, som fortsetter slik:

– Den enkelthendelse som i størst grad har påvirket krigens gang for Norge, samt vårt veivalg i forsvars- og sikkerhetspolitikken senere, er marinekaptein og hortensmannen Leif Welding Olsens innsats som sjef på bevoktningsfartøyet «POL III». Fartøyet var på patrulje i ytre Oslofjord som et ledd i det sjømilitære nøytralitetsvern som ble aktivert høsten 1939. «POL III» oppdaget de tyske fartøyene som trengte inn mot Oslo rett før midnatt til 9. april. Det oppsto skuddveksling mellom de tyske inntrengende fartøyene og bevoktningsfartøyet «POL III.» I denne skuddvekslingen falt kaptein Leif Olsen Welding. Han ble dermed den første nordmann som falt på post i forsvaret av landet. Dette gav varsel til blant annet Kommandanten på Oscarsborg festning som senere senket angrepsstyrkens flaggskip, Blucher, i Drøbaksundet. Denne senkningen gjorde det mulig for Kongen, regjeringen og Stortinget å flykte og dermed unngå fangenskap. Derfor greide til slutt også Kongen med regjeringen å flykte til England og derfra lede den norske kampen for et fritt Norge, heter det i pressemeldingen.

Kommentarer til denne saken