Gjengangeren melder at Hortens siste kiosk forsvinner. Narvesen skal legges ned. Hvor skal vi nå få våre blader, aviser, godterier og pølse i farta? Bare rolig nå. Gå inn i en Menybutikk for eksempel, der er alt som kiosken pleide å ha. Der er godteriene og røyk, blader, små bøker, og nesten alt det andre du trenger i tillegg. Og det er jo bensinstasjoner hvis du vil ha grillpølse.

Det som en gang var.

Å Carmen, herlige lille godtekiosk ved Horten kommunale høyere allmennskole i Bekkegata. Skjønne Tip Top der vi kjøpte kinogodterier. Og Favorit berget folk i sør, i Rustadgata og sånn.

Vi har mistet det gamle Horten, med to «kolonialforretninger» i Ollebakken. Der vi gikk opp Bekkegata var baker AG (Johansen) i Bekkegata med rundstykker og skolebrød. Så kom Carmen og Storgata med slakteren der vi som småbarn fikk en pølsesnabb, Sollies bokhandel, en «kortevare», Waaler Jacobsens «herreekvipering» og en jernvarehandel. Så var det hjørnet ved Ludvig Larsen. (Vinden er der sikkert stadig!)

På den andre siden lå Thoners konditori og Bjørnbak med smykker og klokker, men ellers var det Ikke så interessant å gå der. Vi må fortsette ved Ludvig Larsen, Halvorsens skomagasin, og Johansens garnforretning og fargehandelen skrått overfor hjørnet ved Alfred Berg, Hortens signaturbygning. Før jeg gir meg, la meg bare nevne Grindes konditori. Husker noen «mansjetten». En minibløtkake bygget opp rundt en ananasring med krem og marsipan rundt og noe pynt på toppen. Å salighet! (Har noen oppskriften?)

La oss passe på det vi har!

Hør her! På Linden, der ligger en dyrebutikk. En ordentlig spesialforretning med alt for hund, villfugl, katt og kanari og hyggelig betjening som kan smådyr og har varekunnskap og tid til en prat om Pippip, Pus, Passop og problemer. Litt skrått over gangen ligger Europris. Der yrer det av kunder som snapper med seg alt de trenger, via kjøkkengreier og skrutrekkere på vei til kassa. Tvihold på den dyrebutikken, folkens. Men da må du handle der, for Europris har også villfuglblanding, solsikkefrø og peanøtter, foringsautomater og bur og (nesten) alt du trenger til dine dyrevenner.

Panta réi, sa – angivelig – filosofen Heraklit fra Efesos. «Alt er i flyt». Han «blomstret» på 500 tallet f.Kr.– oi! – fvt. Men tenk på juleutstillingene da, julefryd for barn med gaveideer i fleng. Fortell det til de små når dere er på Sjøsiden. Fortell om gamle Storgata, men husk å si at all tradisjon er forandring.