Kenneth er julenisse for ungene på epilepsisykehuset

TUNGT: Kenneth Reiss får hjelp av sønnen Theodor (snart 9) til å frakte den store kassen med leker og sportsutstyr over i tilhengeren.

TUNGT: Kenneth Reiss får hjelp av sønnen Theodor (snart 9) til å frakte den store kassen med leker og sportsutstyr over i tilhengeren. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

For 30 år siden var han selv innlagt på det samme sykehuset i et halvt år – uten foreldrene. Slik er det heldigvis ikke i dag.

DEL

Kenneth Reiss på Skoppum brenner for saken. Gjennom initiativet sitt «Aktiv for epilepsi» arbeider han for å få flere med epilepsi til å bli glade i å leve aktive liv. Det er en utbredt oppfatning, blant folk som selv har epilepsi, at trening og aktivitet kan trigge anfall. Men Kenneth, som selv har hatt epilepsi siden han bare var noen timer gammel, har erfart at det relativt sjelden er tilfellet.

Fikk 15 kroner per trappedeltaker

Da arrangementet «Kollentrappa» fant sted i Holmenkollen, tidligere i år, bestemte lederen for det såkalte Trappefolket, Lars Rypdal, at 15 kroner av deltakeravgiften skulle gå til Aktiv for epilepsi.

– Det var 630 deltakere, og da blir det jo en hel del penger, sier den svært aktive familiefaren på Skoppum.

Han ble overrakt en sjekk på 9.495 kroner til formålet.

– Jeg bestemte meg for at pengene skulle gå til barneavdelingen på Spesialsykehuset for epilepsi i Sandvika, og at beløpet skulle brukes på aktivitetsutstyr, forteller Reiss. – Dette er en sak som betyr veldig mye for meg.

LES OGSÅ: Hundrevis av legevaktmedarbeidere fra hele Norge kommer til Horten: – Vi vil jo gjerne vise oss fram

Fra pasient til ansatt

Det er ikke så rart at dette er noe han brenner for. Kenneth Reiss husker godt hvordan det var å bli lagt inn på barneavdelingen da han selv var 12 år gammel.

– Den gangen var det ikke mye å leke med der. Bare litt lego og noen gamle sofaputer, forteller han.

– Jeg var der i et halvt år. Uten foreldrene mine. Da de skulle foreta EEG-målinger på meg om natten, mens jeg sov, lå jeg lys våken. Det hadde vært fint å ha mamma eller pappa der.

Slik gjøres det heldigvis ikke i dag. Nå er foreldre alltid med.

– Og man legges heller ikke inn i mange måneder, slik som den gangen.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

FULLSTAPPET: Her bør det være noe for enhver smak, mener Theodor Reiss (snart 9).

FULLSTAPPET: Her bør det være noe for enhver smak, mener Theodor Reiss (snart 9). Foto:

Men leker og aktivitetsutstyr har fortsatt vært nokså mangelfullt.

– De har bordtennisbord, men ikke baller og rekkerter. De har basketnett også, men ingen basketballer.

Nå jobber han også på Spesialsykehuset for epilepsi en dag i uka.

– Men det er med voksne pasienter. Mange av dem tror de får epilepsi av å trene, men av de 250–300 jeg har trent til nå, har det ikke vært flere enn en håndfull som det har skjedd med.

LES OGSÅ: – De med spissest albuer og minst oppdragelse kommer seg på en buss. Vi som ikke er i så god form, blir stående og vente

Mye for pengene

Kenneth har lagt til noen penger av egen lomme i tillegg til gavesummen fra Kollentrappa 2017, og dessuten fått gode avtaler med sportskjeder i distriktet.

– På XXL fikk jeg også en del som de har fått i retur. Utstyr som det ikke er noe i veien med, men som kanskje ikke passet helt.

Det var basketballer, bordtennisrekkerter og bandykøller, bare for å nevne noe.

– Så mye at vi ble nødt til å kjøpe inn en stor putekasse for å få plass til alt. Og enda var det ikke alt som fikk plass, ler Reiss.

Ikke så rart, når han i tillegg har kjøpt inn flere trehjulssykler av den solide typen som brukes i barnehager.

– De er skikkelig dyre, forteller Reiss.

Artikkeltags