Gå til sidens hovedinnhold

Å åpne grensene for flyktninger løser ingenting

Artikkelen er over 1 år gammel

Det er 70 millioner flyktninger i verden. Om Norge skulle øke antallet kvoteflyktninger til det mangedobbelte ville det ikke løse noe av betydning for verdens totale migrasjonsutfordringer.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Norge er allerede det landet i Europa som har tatt imot mest kvoteflyktninger i Europa opp gjennom årene, både målt per innbygger og i antall kvoteflyktninger totalt. Vi må unngå at mennesker må flykte unødvendig over store avstander. Vi må bidra til tryggere og bedre leire, og et minimum av både skole- og helsetilbud i leirene. Vi støtter nå også Hellas med å få på plass et bedre asylbehandlingssystem.

Erna Solberg tok i 2016 initiativ til en giverkonferanse for Syria. Det ble samlet inn mange milliarder kroner. Norge vil fortsette å være en betydelig giver til Syria og nabolandene også i årene fremover.

Den norske støtten har bidratt til at millioner av mennesker har fått tilgang til utdanning, mat, vann og helsehjelp. Så sent som i slutten av februar annonserte regjeringen at vi vil bidra med nye 77 millioner kroner til FN for å gi humanitær bistand i nordvest i Syria.

Norge har gjennom EØS-midlene nylig bidratt med 350 millioner kroner for å bistå greske myndigheter med å bygge opp sine systemer for asylsøknadsbehandling. Midlene gir ekstra hjelp til sårbare grupper og enslige mindreårige.

Inne i leirene er det ikke bare syrere som har flyktet fra krigssoner. Det er også irakere, iranere, afghanere og mange fra det afrikanske kontinent. På langt nær alle er på flukt fra krig.

Å åpne grensene løser ikke migrasjonskrisene. SV og Rødt vil ha så mange flyktninger som mulig til Norge. Slike signaler er svært uheldige. Mange husker Angela Merkels «velkomsthilsen» i 2015. Den som resulterte i at nesten 1 million flyktninger kom til Tyskland. Jo, retorikk og symbolpolitikk virker. Det fikk Merkel erfare. Vi trenger ikke den erfaringen.

Det syriske regimet og dets støttespillere forårsaker uakseptable lidelser. Norge fordømmer angrepene, og humanitære aktører må få uhindret tilgang. En varig våpenhvile og en politisk løsning i Syria er nødvendig for å få slutt på lidelsene. Norge støtter fullt arbeidet med å finne en politisk løsning på konflikten.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.