Med engangskoder fra brev eller enganskoder på SMS vis MinID kan du fra i dag sjekke selvangivelsen på Altinn.no

Nå kan du sjekke skatten

I dag kan du se om du får igjen penger på skatten på Altinn.no.
Siv Elisabeth Limkjær
Publisert 20.03.2012 kl 08:13 Oppdatert 20.03.2012 kl 09:49

Tips en venn på e-post:


Allerede tirsdag kan du sjekke det foreløpige resultatet for selvangivelsen på skatteetaten.no. Men husk å kontrollere den.
Underdirektør Katarina Gundersen i Skatt sør ber alle sjekke selvangivelsen grundig. Foto: Skatteetaten.

Denne uka starter utsendelsen av over 200.000 selvangivelser i Vestfold, men allerede i dag kan du sjekke den på skattetaten.no eller gå direkte på Altinn.

Du trenger engangskoder fra Altinn-brev eller kode via sms for å logge deg inn. Tidligere år har Altinn hatt store problemer med serverkapasiteten. Tirsdag formiddag har det allerede begynt å gå relativt sakte og det meldes at ikke alle får logget seg inn på første forsøk.

– Altinn er ikke nede, men det er veldig stor trafikk akkurat nå. Det er mange tusen brukere inne i løsningen til enhver tid, men dessverre møter mange en køplakat når de nå forsøker å logge seg inn, sier informasjonsansvarlig i Altinn, Jørgen Ferkingstad, til E24.

Sjekk beløpene

For at du skal få riktig skatt, må du kontrollerer at beløpene i selvangivelsen stemmer overens med lønns- og trekkoppgaven fra arbeidsgiveren din. Det samme må du gjøre med årsoppgavene fra for eksempel banker, NAV eller barnas barnehage.

– Hver enkelt har ansvar for å sjekke at de forhåndsutfylte opplysningene i selvangivelsen er korrekte, sier underdirektør Katarina Gundersen i Skatt sør.

Sendes torsdag

I Vestfold starter utsendelsen av selvangivelsen 22. mars.


Pass på å føre opp de fradragene du har krav på. Det kan for eksempel være reisefradrag, særfradrag eller pendlerfradrag. Sjekkliste over de vanligste fradragene og inntektene står i Starthjelpen som er vedlagt selvangivelsen.

De fleste skattytere benytter seg av leveringsfritaket – hvis du etter en grundig sjekk verken har noe å forandre eller tilføye, trenger du ikke levere selvangivelsen. To tredeler av alle lønnstakere og pensjonister benyttet seg av et slikt leveringsfritak i fjor.


– Næringsdrivende må alltid levere selvangivelse. De som leverer på papir har frist 30. april, mens de som leverer elektronisk har frist til 31. mai, sier Gundersen.

Nytt for pensjonister


I fjor kom det nye skatteregler for pensjonister – mottakere av alderspensjon og avtalefestet pensjon (AFP) får nå skattefradrag.
Reglene er lagt til grunn for skattekortet for 2011, slik at skattetrekket gjennom året har vært i samsvar med disse. Selvangivelsene som nå kommer, er også i tråd med de nye reglene.

I foreløpig skatteberegning som følger med selvangivelsen, skal det være gitt skattebegrensning eller skattefradrag for pensjonsinntekt til alle som har krav på dette.


– Men for å få maksimalt uttelling for fradraget vil det for ektefeller og samboere i noen tilfeller lønne seg å føre en del kapitalinntekter hos den som har lavest pensjon, opplyser Gundersen.

Når selvangivelsene er behandlet, kommer skatteoppgjøret. Første skatteoppgjør kommer 25. juni. Fra siste uka i juli blir det løpende oppgjør fram til onsdag 17. oktober, også for en del næringsdrivende og deres ektefeller.

– Det betyr at flere slipper å vente til oktober med å få oppgjøret, avslutter Gundersen.

På forsiden nå


Ja til sammenslåing

Et flertall i folket ønsker at Horten bør slå seg sammen med en eller flere nabokommuner.

Fotballøkonomien er under press

Ørn Horten foreslår høyere avgifter

FK Ørn Horten må styrke økonomien. Resultatet kan bli høyere priser for medlemmene.